Skip Ribbon Commands Skip to main content
Sanofi
 ​
vraag en antwoord frontline vlooien en teken 
vraag en antwoord 
 
vraag en antwoord frontline vlooien en teken
 


FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® veel gestelde vragen hier beantwoord.

Lees hier wat u moet weten om vlooien en teken te bestrijden met FRONTLINE® / FRONTLINE Combo®

Klik op een vraag om het antwoord te zien.

vlooien hond bestrijden

 
 

Over vlooien & teken

Q. Welke signalen wijzen op een vlooienbesmetting?

A. Elk huisdier krijgt in zijn leven weleens te maken met vlooien, echter een groot deel van de diereigenaren heeft niet door dat hun huisdier besmet is. Dieren kunnen vlooien oplopen in de tuin, het park of een besmet huis..

Signalen die duiden op een besmetting zijn o.a. (meer dan gewoon) bijten of krabben, geïrriteerde huid of haarverlies. Vlooien kunt u ook aantreffen op de vacht van uw huisdier.

Q. Welke gezondheidsproblemen kunnen vlooien veroorzaken?

A. Los van de hinder die vlooien bij uw huisdier veroorzaken, kunnen vlooien ook lintwormen overbrengen (want een deel van deze levenscyclus speelt zich af in de vlooien) en huidontstekingen geven wanneer de huid beschadigd is door het krabben. Tevens kunnen hevige vlooienbesmettingen bij puppies en kittens zorgen voor bloedarmoede, terwijl huisdieren die lijden aan een vlooienallergie ernstige jeuk en irritatie kunnen ervaren, zelfs met een klein aantal vlooien

Q. Wat zijn signalen van een tekenbesmetting?

A. Soms treft u een teek aan op uw dier. Teken variëren in vorm, kleur en grootte. Wanneer de teek nog geen bloed heeft opgenomen, is hij ovaal, plat en klein. Ze hebben 6 of 8 poten (afhankelijk van de levenscyclus fase). Als ze volgezogen zijn, hebben ze ongeveer het formaat van een koffieboon.

Q. Welke gezondheidsproblemen kunnen teken veroorzaken?

A. Teken veroorzaken jeuk en irritatie rondom de plek van aanhechting. Teken voeden zich met het bloed van de gastheer en bij ernstige besmettingen kan dit leiden tot bloedarmoede. Teken zijn na muggen de tweede grote overbrenger van ziektes op dier of mens. Teken kunnen bv. de ziekte van Lyme overbrengen.

Q. Wat is het verschil tussen vlooien en teken?

A. Teken zijn externe parasieten en lid van de arachnide familie (spinachtigen/ geleedpotigen). Zij kunnen bijvoorbeeld de ziekte van Lyme overbrengen. Vlooien zijn ook externe parasieten, maar behoren tot de familie van de insecten. Vlooien kunnen allergieën veroorzaken en ziektes overbrengen zoals de kattenkrabziekte en lintwormen. Ook de mens kan zo besmet raken met de lintworm door het per ongeluk opnemen van een besmette vlo.

Q. Vormen teken een probleem in bepaalde gedeeltes van het land?

A. Teken komen vooral voor in weides of hoge grasvelden, maar ze kunnen ook voorkomen in stadsparken of tuinen.

Q. Kan mijn huisdier immuniteit opbouwen tegen vlooien en teken?

A. Huisdieren bouwen geen immuniteit op tegen vlooien en teken, dus kunnen ze besmet raken indien ze in aanraking komen met deze parasieten. Daarom is het van belang uw huisdier regelmatig te behandelen met een geschikt product, bijvoorbeeld FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® om te zorgen dat de vlooien en teken afgedood worden op uw huisdier.

Q. Kunt u besmet raken met vlooien indien uw huisdier bij u in/ op bed slaapt?

A. Volwassen vlooien springen zelden van dier tot dier of van dier naar mens. Echter bij nauwe contacten, zoals bij slapen met uw huisdier, zouden ze van uw huisdier op u kunnen overspringen. Ook geldt dat, indien uw huisdier vlooien heeft, er een zeer grote kans is dat uw huis (vloerkleed, parket, beddengoed) ook besmet is met vlooieneitjes, larven en poppen. Zodoende komt u ook in aanraking met volwassen vlooien die tevoorschijn komen vanuit de omgeving.

Q. Hoe vaak moet ik controleren op vlooien/ teken?

A. U kunt het beste dagelijks controleren op vlooien en teken, zeker nadat uw huisdier buiten is geweest. Vlooien kunnen gemakkelijk buitenshuis overleven, vooral gedurende de warmere maanden. Teken komen het meest voor in bosrijke gebieden, parken of hoog gras dus is het belangrijk om uw hond te controleren indien u daar bent geweest met uw huisdier.

Q. Is het mogelijk om vast te stellen of een parasiet gevaarlijk is?

A. De meeste externe parasieten (vlooien, teken, luizen en mijten) kunnen gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Ze kunnen jeuk, irritatie en zelfs bloedarmoede veroorzaken (bij ernstige besmettingen) en kunnen ook andere ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme, overgebracht door een tekenbeet. Als u vermoedt dat uw huisdier besmet is met parasieten, wendt u zich dan tot uw dierenarts of dierenspeciaalzaak voor het beste advies.

Q. Wat als mijn huisdier een dode parasiet inslikt?

A. Het inslikken van een dode parasiet is meestal niet direct gevaarlijk voor uw huisdier. Echter vlooien kunnen lintwormen met zich meedragen, dus indien uw huisdier een besmette vlo inslikt (bijvoorbeeld bij het zichzelf wassen), dan kan uw huisdier besmet raken. Het is daarom, bij een vlooienbesmetting, aan te raden ook tegen lintwormen te behandelen.
Ook mensen kunnen zo besmet raken met de lintworm. Dit komt met name wel eens voor bij kleine kinderen/baby's die over de grond kruipen en vaak hun handjes in hun mond steken

Q. Is het mogelijk om op een natuurlijke manier van parasieten af te komen

A. . Er is geen solide, kwalitatief wetenschappelijk bewijs dat een "natuurlijk" of "organisch" vlooienmiddel effectief is in het bestrijden van parasieten. Daarom is het beter een bewezen, veilig middel te gebruiken, zoals FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® om uw huisdier te beschermen.

Q. Kunnen vlooien en/of teken allergieën veroorzaken?

A. Honden en katten ontwikkelen vaak een allergie tegen het speeksel van vlooien. Dit wordt ook wel Flea Allergic Dermatitis (FAD) genoemd. In gevoelige dieren kan zelfs een klein aantal vlooien voor hevige irritatie of jeuk zorgen. Indien uw huisdier een vlooienallergie heeft, dan is preventief behandelen de beste oplossing om problemen te voorkomen.

Q. Kan men ziek worden van een parasietenbeet?

A. Gebeten worden door parasieten kan irritatie en infecties tot gevolg hebben. De ziekte van Lyme bv. kan worden overgebracht door een besmette teek
Ziet u veel teken bij uw huisdieren dan is het verstandig om ook uzelf regelmatig te controleren op teken. Neem bij een tekenbeet contact op met uw huisarts

Q. Hoe lang kan een teek of vlo in mijn huis overleven?

A. Teken komen niet vaak binnenshuis voor, maar kunnen maandenlang buiten overleven terwijl ze wachten op een geschikte gastheer. Éénmaal vastgehecht op een onbehandeld dier, kunnen teken tot wel 10 dagen bloed zuigen van uw huisdier.
De onvolwassen stadia van de vlo, vooral de poppen, kunnen voor langere tijd overleven, soms wel tot een jaar lang binnenshuis. De poppen komen onder de juiste omstandigheden uit en de volwassen vlo kan dan wederom op uw huisdier springen.

Q. Kunnen vlooien of teken ook mij bijten?

A. Vlooien kunnen mensen ook bijten (meestal rondom de enkels) en in sommige gevallen leidt dit tot allergische reacties. Teken kunnen mensen ook bijten en kunnen daardoor ook bv. de ziekte van Lyme overbrengen. U doet er dus goed aan om na een wandeling niet alleen uw huisdier te controleren op vlooien en teken, maar ook uzelf.

Frequentie van toediening

Q. Hoe vaak moet ik behandelen met FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo®?

A. Behandel alle honden elke 4-8 weken gedurende het hele jaar. Behandel alle katten elke 4 weken gedurende het hele jaar. Indien u in uw omgeving veel vlooien ziet, is het aan te raden om uw hond en kat elke 4 weken te behandelen.

Indien u ook specifiek tegen teken behandelt, dan kunt u het beste elke 4 weken behandelen gedurende het hele jaar.

Q. Moet ik mijn huisdier tegen vlooien behandelen in de wat koudere maanden?

A. Ja. Met de centrale verwarming aan in huis, kunnen vlooien het hele jaar door voor problemen zorgen.

Q. Ik woon in een gebied met veel teken. Hoe vaak moet ik mijn huisdier behandelen?

Q. Kan ik FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® vaker dan ééns per 4 weken toedienen?

A. FRONTLINE® producten zijn geregistreerd voor gebruiksintervallen van 4 weken voor zowel honden als katten. We raden het niet aan om vaker dan dit te behandelen. Indien u hier toch een noodzaak voor ziet, neemt u dan contact op met uw dierenarts of dierenspeciaalzaak.

Q. Mijn hond of kat gaat naar een pension, hoe en wanneer moet ik ervóór behandelen?

Q. Moet ik mijn huisdier minder vaak behandelen als ze maar zelden buitenkomen?

ToEdiening algemeen

Q. Kan ik FRONTLINE®/FRONTLINE Combo® op elke willekeurige plek toedienen op mijn huisdier?

A. Nee. U dient het direct op de huid van uw huisdier toe te dienen, tussen de schouderbladen van het dier, waar het zich niet kan likken.

Q. Mag ik het product op meer dan één plek toedienen?

A. Zodra u de haren opzij heeft geduwd (tussen de schouderbladen), zodat de huid goed zichtbaar is, is het geen probleem om de pipet deels tussen de schouderbladen en deels boven de schouderbladen (2 of 3 cm verder richting de kop) te verspreiden over de huid. Het is belangrijk dat u het product niet toedient op een plek waar uw huisdier het op kan likken, bijvoorbeeld op de rug of bij de staart.

Q. Wat is de minimum leeftijd waarbij ik FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® op mijn huisdier mag gebruiken?

A. FRONTLINE® Spot On en FRONTLINE Combo® mag gebruikt worden bij huisdieren vanaf 8 weken leeftijd en een minimum gewicht bij puppies van 2 kg en bij kittens van 1kg

Q. Tot welk gewicht kan ik FRONTLINE® of FRONTLINE Combo® voor mijn kat gebruiken?

A. In principe zou ook elke kat behandeld kunnen worden met 1 pipet, maar vraag advies bij uw dierenarts bij katten zwaarder dan 8 kg.

Q. Kan ik één pipet delen onder mijn katten en honden?

A. Nee. Voor een goede dosering moet elk dier een volledige pipet toegediend krijgen

Q. Kan ik FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® blijven gebruiken als het over de datum is?

A. Nee. Producten over datum dienen niet meer gebruikt te worden.

Q. Kan FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® gebruikt worden op elk honden-/kattenras?

A. Ja. FRONTLINE® en FRONTLINE Combo® kunnen gebruikt worden voor elk ras (honden zwaarder dan 2kg, katten zwaarder dan 1 kg en beiden ouder dan 8 weken).

Q. Kan ik FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® gebruiken op mijn hond, die minder dan 2kg weegt?

A. Nee. FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® is geregistreerd voor honden met een minimum gewicht van 2kg. Voor deze hond kunt u FRONTLINE® Spray gebruiken. Raadpleeg uw dierenarts of dierenspeciaalzaak voor advies.

Q. Mijn hond weegt meer dan 60kg. Kan ik FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® gebruiken?

A. Gebruik voor honden met een lichaamsgewicht tussen 60 en 80 kg 1 pipet FRONTLINE® Spot On Hond XL van 4,02 ml en 1 pipet FRONTLINE® Spot On Hond M van 1,34 ml.

Q. Ik heb twee honden en heb er 1 behandeld. Is het gevaarlijk om de andere hond binnen het interval van 4 weken te behandelen?

Q. Kan ik ook andere producten gebruiken terwijl ik al FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® heb gebruikt?

A. Raadpleeg hiervoor uw dierenarts of dierenspeciaalzaak.

Q. Is FRONTLINE® / FRONTLINE Combo® schadelijk voor huisdieren of diereigenaren?

Q. Doodt FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® nog meer dan vlooien en teken?

Na toediening

Q. Ik heb FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® gebruikt, maar ik weet niet zeker of het correct is toegediend?

Q. Ik zie parasieten in mijn huis, waarom heeft de behandeling niet gewerkt bij mij thuis?

Q. Moeten vlooien en teken eerst mijn huisdier bijten voordat FRONTLINE® / FRONTLINE Combo® werkt?

Q. Hoe doodt FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® vlooien en teken?

A. FRONTLINE®/FRONTLINE Combo® bevat de werkzame stof fipronil. Nadat het product is toegediend, verspreid deze zich over de huid van uw hond of kat. Vlooien en teken die in contact komen met de huid worden gedood.

Zwangere/lacterende huisdieren

Q. Mijn huisdier is zwanger/ lacterend: mag ik FRONTLINE® / FRONTLINE Combo® gebruiken?

A. Voor FRONTLINE® Spot On geldt zowel voor hond als kat dat dit veilig kan worden gebruikt.
Voor FRONTLINE Combo® geldt voor de hond zowel te gebruiken bij dracht als lactatie. Voor de Combo® kat geldt dat het te gebruiken is bij de dracht. Voor de lactatie geldt: De potentiele toxiciteit van dit product bij kittens, jonger dan 8 weken, die in contact komen met een behandeld moederdier is niet gedocumenteerd. Speciale aandacht dient te worden gegeven in dit geval.

Wassen/Zwemmen/Baden

Q. Hoe vaak mag mijn hond nat worden/ gaan zwemmen?

A. Als honden vaak gewassen worden of gaan zwemmen dan wordt aangeraden elke 4 weken gedurende het hele jaar te behandelen. Indien uw huisdieren zeer vaak gaan zwemmen/ in bad gaan (meer dan tweemaal per week), dan kan de effectiviteit van FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® minder zijn. Dit komt omdat het product "niet systemisch" is (verspreidt zich niet via het bloed), maar via de huid.

Q. Wanneer kan ik mijn huisdier wassen?

A. Het wassen/ baden van uw huisdier tot voor de behandeling heeft geen invloed op de effectiviteit van het product, mits de vacht en huid van uw huisdier helemaal droog is. Na behandeling moet u 48 uur wachten voor u uw huisdier gaat wassen.

Q. Wat gebeurd er als mijn huisdier na behandeling door de regen loopt?

A. Het is aan te raden om uw huisdier gedurende 48 uur niet bloot te stellen aan regen. Indien dit toch gebeurt, is het niet waarschijnlijk dat uw huisdier zo nat is geworden, dat alle FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® van uw dier is afgespoeld. Indien u vermoedt dat dit toch het geval is en herbehandeling nodig is, raadpleeg dan eerst uw dierenarts of dierenspeciaalzaak.

Q. Is het mogelijk om de FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® van mijn huisdier te kammen?

A. Nee. Regelmatig uw huisdier kammen heeft geen effect op de werkzaamheid van het product.

Q. Hebben kortharige honden minder kans op het krijgen van vlooien?

A. Nee. De lengte van de haren heeft geen invloed op het wel of niet krijgen van vlooien.

Q. Moet ik mijn huisdier wassen voordat ik FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® gebruik?

A. Het is niet nodig om uw huisdier te wassen voordat u FRONTLINE® producten gebruikt. Als u toch uw huisdier wast voor toediening moeten de haren en huid goed droog zijn.

Menselijk contact met FRONTLINE® producten

Q. Ik ben zwanger, kan ik FRONTLINE® producten toedienen op mijn huisdieren?

A. Er zijn geen gezondheidsbeperkingen bij het toedienen van FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® tijdens uw zwangerschap. Over het algemeen is het niet aan te raden om tijdens een zwangerschap in aanraking te komen met chemicaliën, dus uit voorzorg is het afgeraden voor zwangere vrouwen om het product toe te dienen of aan de vacht te komen, totdat deze volledig is opgedroogd. Als er geen andere mogelijkheid is, dan is het aan te raden handschoenen te dragen tijdens de toediening en de handen na toediening goed te wassen met zeep.

Q. Hoe lang na toediening van FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® kan ik mijn huisdier aanraken?

A. De plek van toediening dient volledig te zijn opgedroogd. Het is aan te raden om in de vroege avond te behandelen en niet overdag. Ook is slapen met een pas behandeld dier niet aan te raden.

Q. Als ik zelf een teek heb, kan ik dan FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® op mijzelf gebruiken?

A. Nee. FRONTLINE® producten zijn geregistreerd voor gebruik bij honden en katten. Indien u zelf een teek oploopt en u bent ongerust, neem dan contact op met uw huisarts.

Q. Ik heb zelf een allergie, kan ik FRONTLINE® product toedienen op mijn huisdier?

A. Personen met een bekende gevoeligheid voor insecticide middelen vermijden best contact met het product.

Q. Is FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® veilig om te gebruiken?

A. Indien gebruik plaatsvindt volgens de bijsluiter, zijn FRONTLINE® producten veilig om te gebruiken voor zowel mens als dier. Vermijd contact van de inhoud van de pipet met de vingers. Indien dit optreedt, de handen wassen met zeep en water

Q. Is FRONTLINE® gevaarlijk om te gebruiken met kleinere kinderen in de buurt?

A. Indien gebruik plaatsvindt volgens de bijsluiter, zijn FRONTLINE® producten veilig om te gebruiken voor zowel mens als dier. Bij elke Spot On wordt het afgeraden om uw dier te aaien of mee te spelen indien de plek van toediening nog niet droog is. Het wordt over het algemeen ook afgeraden om te slapen met uw dier. Mocht dit toch voorkomen dan wordt in ieder geval niet aangeraden te gaan slapen met uw dier op de dag van toediening.

Andere huisdieren behandelen

Q. Kan ik FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® toedienen op mijn huisdier als het geen hond of kat is?

A. Voor FRONTLINE® geldt dat het alleen toegediend mag worden op honden en katten. FRONTLINE Combo® Kat is ook geregistreerd voor fretten (vanaf 6 maanden oud). Er zijn producten beschikbaar voor andere dieren dan een hond of kat.
Niet gebruiken bij konijnen, aangezien bijwerkingen en zelfs sterfte kunnen voorkomen.

Huisdieren op vakantie

Q. Ik wil mijn huisdier meenemen naar het buitenland, waar is FRONTLINE® te koop?

A. De FRONTLINE® producten zijn verkrijgbaar in diverse landen over de hele wereld.

Q. Wat kan ik doen om mijn huisdier te beschermen op vakantie?

A. Het is aan te raden om uw huisdier tegen teken te beschermen bij een reis naar het buitenland. Voor vertrek is het belangrijk om te behandelen met een effectief middel om ervoor te zorgen dat uw huisdier geen ziektes oploopt. Indien u voor langere tijd wegblijft, doet u er goed aan te behandelen op intervallen die aangegeven staan op de verpakking. Controleer uw huisdier regelmatig op teken en verwijder de teek indien u er één ziet op uw dier. Check ook voordat u teruggaat of uw huisdier beschermd is, zodat u geen buitenlandse tekensoorten mee terugneemt naar huis. Voor meer informatie over teken risico's kunt u kijken op de website www.fleatickrisk.com

Ziet u nog steeds vlooien?

Q. Waarom zie ik nog steeds vlooien na de behandeling?

A. Als u nog steeds vlooien ziet op uw hond of kat na de behandeling, zou u kunnen denken dat deze niet werkt. Echter is dit niet het geval. Moderne vlooienmiddelen, zoals FRONTLINE® verhinderen niet dat vlooien op uw dier springen. De vlooien die erop springen worden binnen 24 uur gedood.

De vlooien die u ziet op uw dier vormen een klein gedeelte van het probleem. 95% van de vlooiencyclus (eieren, larven en poppen) speelt zich af in de omgeving van uw huisdier. Nieuwe vlooien kunnen op elk moment vanuit de besmette omgeving op uw dier springen. Daarom is het normaal om een aantal vlooien op uw huisdier te zien na behandeling. Elke nieuwe vlo wordt binnen 24 uur gedood. Er is moeilijk onderscheid te maken tussen vlooien, dus sommigen zouden kunnen denken dat het product niet werkt, terwijl het ondertussen nieuwe vlooien doodt. Het kan wel maanden duren voordat een vlooienbesmetting is verholpen

Q. Waarom zie ik nog steeds vlooien uitwerpselen in de vacht van mijn huisdier na behandeling?

A. Als u nog steeds vlooien ziet op uw hond of kat na de behandeling, zou u kunnen denken dat deze niet werkt. Echter is dit niet het geval. Moderne vlooienmiddelen, zoals FRONTLINE® verhinderen niet dat vlooien op uw dier springen. De vlooien die erop springen worden binnen 24 uur gedood.

De vlooien die u ziet op uw dier vormen een klein gedeelte van het probleem. 95% van de vlooiencyclus (eieren, larven en poppen) speelt zich af in de omgeving van uw huisdier. Nieuwe vlooien kunnen op elk moment vanuit de besmette omgeving op uw dier springen. Daarom is het normaal om een aantal vlooien op uw huisdier te zien na behandeling. Elke nieuwe vlo wordt binnen 24 uur gedood. Er is moeilijk onderscheid te maken tussen vlooien, dus sommigen zouden kunnen denken dat het product niet meer werkt, terwijl het ondertussen deze nieuwe vlooien doodt. Het kan tot wel 3 maanden duren voordat een vlooienbesmetting is verholpen (in sommige gevallen nog langer).

Fipronil, het actieve ingrediënt in FRONTLINE® zorgt ervoor dat vlooien hyperactief worden en daardoor meer zichtbaar zijn op uw huisdier. Na behandeling zult u dus nog steeds vlooienpoep en vlooien zien op uw dier indien het in contact komt met een besmette omgeving, maar dit zijn stervende vlooien.

Q. Waarom zie ik juist meer vlooien na toediening van FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo®?

A. Indien u nog vlooien ziet na toediening van FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo®, betekent dit niet dat het product zijn werk niet doet. FRONTLINE® / FRONTLINE Combo® doodt namelijk vlooien door overstimulering van het zenuwstelsel, waardoor vlooien ongecontroleerd gaan bewegen voordat ze doodgaan. Door de overstimulatie, worden de vlooien meer zichtbaar op uw dier. Denk er ook aan dat er nieuwe vlooien vanuit de omgeving op uw dier kunnen springen. Deze worden dan binnen 24 uur gedood.

Indien u een zeer groot aantal vlooien ziet, betekent dit meestal dat de omgeving besmet is. Grote aantallen vlooien komen dan uit poppen die in de omgeving liggen. Zelfs al heeft u uw huis behandeld met een spray met een Insect Growth Regulator (IGR), dan nog worden deze poppen niet gedood. Alleen de eitjes en larven van de vlo worden met een dergelijke spray gedood en dus kunnen er nog steeds nieuwe volwassen vlooien uit die poppen op uw dier springen totdat alle poppen zijn uitgekomen. Behandel daarom uw dieren preventief elke vier weken om de vlooienpopulatie onder controle te houden.

Q. Wat is de beste manier om een vlooienbesmetting binnenshuis op te lossen?

A. Als er een bestaande vlooienbesmetting is of er zit een te lange tijd tussen behandelingen, volgt u dan deze stappen:

• Behandel al uw huisdieren met een geschikt middel elke 4 weken en tenminste 3 maanden achter elkaar.

• Gebruik bij ernstige besmettingen eerst een omgevingsspray met een Insect Growth Regulator (IGR) erin. Deze zullen de poppen in de omgeving niet doden, maar het vermindert wel het aantal eitjes en larven die doorgroeien naar het popstadium.

• Stofzuig vaker dan gebruikelijk en besteed meer aandacht onder meubels, aan kieren/naden in het parket, etc. Dit zorgt ervoor dat het aantal eitjes en larven in de omgeving wordt verminderd en zorgt ervoor dat de poppen eerder uitkomen. Het kan ook helpen om vloerkleden en kussens uit te kloppen.

• Door uw behandelde huisdier overal in huis toe te laten, functioneert uw dier als een soort levende stofzuiger die nieuwe vlooien doodt voordat ze eitjes kunnen leggen. Hierdoor is het niet ongewoon om meer vlooien op uw dier aan te treffen. Deze zullen ook weer binnen 24 uur gedood worden, voordat ze eitjes kunnen leggen die de omgeving zal besmetten..

• Was al het beddengoed op tenminste 60 graden om eitjes en larven te doden.

Q. Waarom is mijn huisdier nog aan het krabben?

A. Een vlo die doodgaat door contact met FRONTLINE® zal hyperactief worden en kan dus uw huisdier irriteren. Het krabben kan ook een ander probleem aan het licht brengen, bijvoorbeeld een huidaandoening. Raadpleeg bij twijfel altijd uw dierenarts.

Q. Kunnen vlooien immuun worden voor de behandeling?

A. Er is tot op heden geen wetenschappelijk bewijs dat vlooien immuun zijn voor de actieve stoffen in moderne vlooienmiddelen. Recente problemen met vlooienbesmettingen worden toegeschreven aan veranderende weersomstandigheden. Effectieve vlooienbestrijding houdt niet alleen maandelijks behandelen gedurende het hele jaar in, maar ook behandeling van de omgeving door regelmatig stofzuigen en wassen van beddengoed.

Q. Ik zie alleen vlooien op één huisdier, moet ik de andere huisdieren ook behandelen?

A. Ja. Sommige huisdieren wassen zichzelf vaker dan anderen en daardoor is het mogelijk om verschil in het aantal vlooien te zien. Als u slechts één dier behandelt, kunnen op de andere dieren vlooien springen die eitjes kunnen leggen en zo de omgeving besmetten.

Q. Ik zag vroeger nooit vlooien op mijn huisdier bij het gebruik van FRONTLINE®/ FRONTLINE Combo® en nu zie ik er een aantal. Betekent dit dat het product minder effectief geworden is?

A. Nee. Het is normaal dat vlooienpopulaties buitenshuis fluctueren. Dit is omdat vlooien aantallen in de omgeving afhangen van verschillende factoren (temperatuur, luchtvochtigheid, aantal gastheren en begroeiing). Als één van deze factoren verandert gedurende het jaar, dan kan het voorkomen dat vlooienpopulaties explosief stijgen, zodat ze ook meer zichtbaar zijn op uw huisdier (of minder indien vlooienpopulatie afneemt).

Untitled 1

Terms Lightbox